Dedikerad server – tips och jämförelser

dedikerad serverOm du har tröttnat på att jonglera konton på fem olika webbhotell, eller om du märker att kostnaderna för domäner varje år har börjat överstiga kostnaderna för nya kläder, kan det vara dags att fundera på om du inte bör skaffa en dedikerad server.

En dedikerad server är, precis som namnet antyder, en server som är helt dedikerad till dig eller ditt företag. Du hyr helt enkelt en server av en leverantör, och inga andra kunder delar just den servern med dig. Servern är generellt belägen i leverantörens serverhall eller datacenter, något som är fördelaktigt för dig som kund. Till skillnad från om du köper en egen server och har den hemma under sängen, så är serverhallen nämligen utrustad med en mängd olika funktioner som inte bara underlättar, utan även säkerställer, kontinuerlig drift. Eftersom servrar genererar mycket värme arbetar man aktivt med kylning i serverhallarna, och linorna ut mot nätet är inte sällan många till antalet och frikopplade från varandra. Det innebär att du inte behöver pausa hela din verksamhet bara för att en grävskopa kört av ledningen utanför huset.

Dedikerade servrar kan ibland tyckas något dyra, men jämfört med ett gäng webbhotell, och det krångel som en sådan lösning ofta innebär, är de en prisvärd investering för dig som arbetar aktivt med webben.

Strongbox

vps strongbox Strongbox är prestandaalternativet för den som är ute efter riktigt kraftfulla och säkra lösningar – och bryr sig mindre om vad dessa kostar. Hit vänder man sig med fördel om man snabbt vill ha en stabil och fungerande dedikerad server som ligger i säkra händer. Som kund väljer man mellan tre olika alternativ. Redan det enklaste erbjuder tillräckligt med kapacitet för de flesta behov, och söker man sig högre upp på skalan finner man lösningar som klarar av så gott som alla situationer som tänkas kan.

Strongbox är dock inget för den prismedvetne: den enklaste servern kostar från 2395 kronor/månad och till det tillkommer en installationsavgift på 1295 kronor. Windowsservrarna är ännu något dyrare – räkna med att lägga på ett par hundralappar för en sådan lösning. Kort och gott är Strongbox lösningen för dig som har en stor närvaro på webben och har råd med det bästa. Priserna drar ner betyget något, men inte mycket – det här är en leverantör med fokus på kapacitet och prestanda, inte kronor och ören.

Betyg: 9/10 – Bäst i test!

Läs mer och beställ: www.strongbox.se

Crystone

Sedan mitten av 90-talet har Crystone levererat hostinglösningar till svenska företag, och med kunder som PEAB, Tele2 och Babs Paylink gör man uppenbarligen något rätt. Dedikerade servrar erbjuds i fyra olika nivåer, från Basic via Standard och Business och upp till Enterprise. Är du seriös nog att överväga en dedikerad server som hostinglösning kommer du förmodligen att behöva börja med Businesspaketet som i våra ögon också är det mest prisvärda (1995/månad exkl. moms).

Alla paket går att bygga ut med hjälp av tilläggstjänster, supporten är öppen dygnet runt, och överlag är Crystone en seriös och välskött leverantör som vi inte har några problem med att rekommendera. Datahallen i Stockholm är utrustad med det mesta och senaste inom säkerhet och redundans, och för maximal trygghet väljer du med fördel tillvalstjänsten Backup.

Betyg: 7/10

City Network

City har ett starkt varumärke på den svenska hostingmarknaden, inte minst för att man garanterar 100 % upptid på sina tjänster. Med andra ord är det här alternativet för dig om din webb inte får ligga nere.

Utbudsmässigt erbjuder man fyra olika typer av dedikerade servrar (lämpligt nog döpta Server 1 – Server 4). För de flesta behov klarar man sig gott med Server 2 (från 995/månad exkl. moms) och utbudet av tilläggstjänster innehåller allt man kan tänkas behöva. Ett litet minus för att saker som delad brandvägg ska behöva kosta närmare hundra kronor i månaden, men allt som allt så är City Network ett riktigt bra och prisvärt alternativ när det kommer till dedikerade servrar.1

Betyg: 7/10

Ballou

Ballou erbjuder två typer av servrar i sin drifthall: Standard och Avancerad. Båda lösningarna är generösa med kraft och utrymme, så för de flesta räcker förmodligen IBM-servern i standardutförande alldeles utmärkt. Ett visst antal tilläggstjänster finns att tillgå, framför allt inom backup som börjar vid 10 GB för 450/månad exkl. moms (standardservern kostar 1250 per månad i originalutförande).

Det är svårt att kalla Ballous servrar för billiga, men de ändå relativt prisvärda sett till vad man får för sina pengar. Serverhallen har mycket hög säkerhet och bra redundans, så det finns även en trygghetsaspekt att räkna in i priset. Trots det finns det bättre och framför allt billigare alternativ på marknaden, och vi har svårt att ge Ballou något av de högre betygen.

Betyg: 6/10


Copyright © 2011-2015 webbhotelltips.com.
Jämförelser och recensioner av billiga och bra webbhotell.